OM OSS

Historia

I nuvarande form är Gunnebo-koncernen ett ungt företag. Men företaget har ett 250-årigt industriellt arv.

2020

Gunnebo avnoterades från Nasdaq Stockholm och sista handelsdag i aktien var den 9 december 2020. Gunnebo ägs av GB HoldCo AB som indirekt ägs av Altor Fund Manager AB och Stena Adactum AB. 

2019

Gunnebo förvärvar Tjeckiska Cominfo a.s. Stefan Syrén tillträder som VD och koncernchef för Gunnebo AB. 

2018

Gunnebo avyttrar verksamheterna i Frankrike, Belgien och Luxemburg samt organiserar koncernens verksamhet efter produkterbjudande i de fyra affärsområdena Safe storage, Cash Management, Entrance Control och Integrated Security (Other Business).

2015

Henrik Lange tar över som VD och koncernchef för Gunnebo AB.
Gunnebo-koncernen förvärvar spanska Grupo Sallén, en ledande leverantör av lösningar inom kontanthantering.

2014

Koncernen förvärvar Clear Image, en leverantör av elektroniska säkerhetslösningar och säkerhetstjänster i Storbritannien, och Dissamex, ett mexikanskt säkerhetsföretaget.

Representationskontor öppnas i Oman, Saudiarabien, Nigeria, Turkiet och Myanmar.

2013

Gunnebo-koncernen tecknar avtal med ägaren av ATG Entrance Corporation, distributör av Gunnebos produkter för tillträdeskontroll i Sydkorea, om att förvärva samtliga aktier i bolaget.

Koncernen expanderar ytterligare och etablerar kontor i Bangkok, Thailand och i Yangon i Republiken Myanmar.

2012

Gunnebo Malaysia slår upp portarna och blir det 32:a lokala försäljningsföretaget i Gunnebo-koncernen.

Gunnebo-koncernen förvärvar Hamilton Safe, den näst största leverantören av kassaskåp till banker och statliga myndigheter i USA.

2011

Koncernen ökar sitt ägande i det brasilianska samriskföretaget Gateway Security SA för att skapa en plattform för expansion i Sydamerika.

Gunnebo Perimeter Protection avyttras till Procuritas Capital Investors IV.

Gunnebo-koncernen förvärvar Alltech, en sydafrikansk tillverkare av lösningar för tillträdeskontroll med en marknadsledande position på den afrikanska marknaden.

Koncernen öppnar sin första fabrik i Kina. Kunshan-anläggningen kommer att leverera säkerhetslösningar för tunnelbanesystem.

2010

Gunnebo Kina etableras och kontoret i Shanghai öppnas.

Gunnebo-koncernen förvärvar divisionen Security Products från API Security Holdings, en marknadsledare i Australien som levererar kassaskåp och kontanthanteringssystem till bank-, detaljhandels- och handelssektorerna.

Den Gunnebo-ägda nätpaneltillverkaren Troax säljs till Accent Equity.

2009

Per Borgvall tar över som VD och koncernchef för Gunnebo AB.

2006–2008

Gunnebo AB börjar processen att integrera de förvärv som gjorts under de senaste tolv åren i Säkerhetskoncernen Gunnebo.
Översikt över förvärv och avyttringar.

2005

Göran Gezelius utses till VD och koncernchef för Gunnebo AB.

Gunnebo Industrier avknoppas från resten av organisationen.

1995–2005

Gunnebo AB inleder en expansiv period och förvärvar ett flertal företag runt om i världen som specialiserar sig på säkerhetslösningar.

1995

Gunnebo Industrier förvärvas av riskkapitalbolaget HIDEF. HIDEF ändrar sitt namn till Gunnebo AB och Gunnebo noteras på den svenska börsen för första gången. Det nya företaget kommer att fokusera på att leverera säkerhetslösningar globalt.

Varumärken som Fichet-Bauche, ett noterar bolag på den franska aktiemarknaden och Chubbsafes, ett erkänt varumärke väl etablerat i UK ingår då i Koncernen. 
Läs mer under Varumärken.

Företagets rötter

Namnet Gunnebo kommer från orten Gunnebo i östra Småland. Det var här som Hans Hultman 1764 öppnade en smedja och började tillverka hammare.

Denna verksamhet växte stadigt fram till Gunnebo Bruks Nya AB grundades 1889 där flera metallbruk ingick.

Detta företag blev senare känt som Gunnebo Industrier.